Consumptievis

De vis van morgen uit de keuken van toen.

 


De kwabaal is een vissoort die zeer gegeerd is als consumptievis omwille van zijn smaakvolle witte visvlees en lever.


In Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Polen  wordt de soort periodiek nog steeds geconsumeerd omdat deze landen een traditie

kennen van commerciële binnenvisserij. In deze landen wordt de Lota dan ook als een ware seizoensgebonden delicatesse aangeboden bij de betere gastronomische restaurants.

 

Zijn engelstalige benaming 'poor mans' lobster' doet alvast vermoeden hoe smaakvol de vis is. Naar onze eigen mening doet de vis qua smaak en textuur voornamelijk denken aan tarbot en zeeduivel. In tegenstelling tot vele andere vissoorten, komen er bij de Lota lota quasi geen graten voor. Dit maakt de vis zeer geschikt voor fijnproevers die niet graag een graatje hebben.


Bovendien is het oervlaamse gerecht 'Gentse Waterzooi' oorspronkelijk gebaseerd op de kwabaal [1,2].

 

[1] Sorgeloos, P. (2009, 09 november). Kunnen onze boeren straks beter visjes kweken? Geraadpleegd van de website ‘Het Vlaams infocentrum voor de Land- en Tuinbouw', www.vilt.be


[2] Coeck, J. (2010, 29 juni). Kwabaal terug na meer dan 30 jaar afwezigheid. Geraadpleegd van de website ‘Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek', www.inbo.be

 

 

 

Phone: (+32) (0) 476 082 500

Email: joachim.claeye@live.be